Masz wrażenie, że w tym momencie każda pizzeria oferuje wyłącznie wysokokaloryczne, tłuste i mało odżywcze dania? Tak naprawdę wszystko jest kwestią wyboru. Sam przecież decydujesz o tym, co zamawiasz w poszczególnych restauracjach. A nawet w pizzerii nie musisz się decydować na pizzę przygotowaną na grubym cieście, z podwójnym sercem i masą tłustych mięsnych dodatków. Typowy włoski placek tak naprawdę mógłby się sprawdzić nawet na diecie. Jeżeli więc akurat się odchudzasz, ale masz nieodpartą ochotę na pizzę, zamów ją, tyle że wybierz odpowiedni jej rodzaj.
Smaczna pizzeria to zwykle pizzeria oferująca dania typowe dla włoskiej kuchni. A wbrew pozorom niełatwo ją znaleźć. Większość pizzerii w naszym kraju przygotowuje swoją własną wariację na temat włoskiego placka, która z prawdziwą włoską pizzą ma niewiele wspólnego. Wszyscy lubimy te grube i puchate ciasta. Lubimy też, gdy pizza ma mnóstwo dodatków, dlatego sami potrafimy dodawać do niej kolejne porcje salami, sera czy kiełbasy. Im więcej jest jednak tych produktów, tym bardziej wzrasta kaloryczność pizzy, więc jeśli chcesz ją obniżyć, powinieneś sięgnąć raczej po klasyczną margheritę. A placek pokryty samym serem i sosem pomidorowym oraz bazylią też może być apetyczny. Dobra pizzeria zdoła przygotować go tak, byś wręcz zachwycił się jego prostotą. Poszukaj po prostu takiej knajpy, która naprawdę słynie z serwowania prawdziwej kuchni włoskiej. Przekonaj się, jak naprawdę powinna smakować pizza.
Ale o dziwo taka typowo „polska” pizza na dowóz też może być całkiem dietetyczna. Niektóre restauracje pozwalają już bowiem zamienić ciasto pszenne na to pełnoziarniste. Już taka drobna zmiana sprawi, że posiłek zyska na wartościach odżywczych, gdyż zostanie uzupełniony błonnikiem oraz witaminami z grupy B. Staraj się też unikać dodawania dodatkowego sera i zrezygnuj z sosu czosnkowego na rzecz oliwy. Zamiast mięsnych dodatków wybierz te warzywne. No i pamiętaj, że najważniejsza jest ilość. Zjedzenie całej dużej pizzy nigdy nie będzie korzystne dla twojej sylwetki.
Warto przeczytać
Czym są gwiazdki Michelin i kto je przyznaje?
Jak gotować, jeśli masz mało czasu?
Proste przepisy na efektowne i orzeźwiające lemoniady