Korowaj – jak przygotować tradycyjny, ukraiński chlebek?

Kuchnia ukraińska, słynie na świecie z potraw, przygotowywanych na bazie mąki i kasz. Ukraińcy kochają chleb i są mistrzami w jego pieczeniu. Jednym z najbardziej znanych, ukraińskich chlebów jest korowaj.

Jest to rodzaj kołacza, który oprócz związanych z odżywianiem funkcji spożywczych, pełni na Ukrainie role obrzędowe i tradycyjnie powiązane z historią tego kraju. Co ciekawe, korowaj spełnia również rolę weselnego tortu, a jak wiadomo weselne ciasta są na pewno smaczne i z tej przyczyny warte, naszej uwagi.

Jak samodzielnie przygotować ukraiński korowaj?

Nie jest to specjalnie trudne czy wymagające od nas szczególnych umiejętności kulinarnych. Warto się jednak postarać, by ten słodki chleb wyszedł nam naprawdę smaczny.

Składniki na korowaj

Rozczyn:

  • 0,5 kg maki pszennej,
  • 20 dag drożdży,
  • ok. 300 ml mleka
  • 5 łyżki cukru,
  • szczypta soli.

Pozostałe składniki:

  • 1,200 l mleka,
  • pół kostki roztopionego masła,
  • 1 kg maki pszennej,
  • 4 jaja,
  • sól, olej, woda.

Sposób przygotowania korowaja

Pierwszy krok, polega na przygotowaniu tzw. rozczynu, czyli mieszanki mąki, drożdży, cukru i ciepłego mleka. Ważne, by nasz rozczyn na korowaj, posiadał konsystencję zbliżoną do gęstej śmietany. Czyli był tak samo gęsty oraz pozbawiony grudek.

Tradycyjnie rozczyn powinniśmy mieszać drewnianą łyżką, ale równie dobrze możemy w tym celu użyć miksera. Gotowy rozczyn odstawiamy na conajmniej 30 minut. W tym czasie powinny zacząć działać drożdże, a nasze ciasto co nie co spuchnąć. Po upływie 30 minut, do rozczynu na pyszny, słodki chlebek, dodajemy roztopione masło, jaja, resztę mąki, sól i ewentualnie wodę.

W tym momencie czeka nas już czynność polegająca na zagniataniu samego ciasta. W tym celu myjemy ręce, podwijamy rękawy i bierzemy się ostro za robotę.

Zagniatamy ciasto i jeśli nie odkleja się ono nam od rąk, dodajemy odrobinę oleju. Na koniec, sprawdzamy smak surowego jeszcze korowaju, czy będzie dla nas odpowiedni i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce.

Następnie, dzielimy je na mniejsze części i umieszczamy w oprószonych mąką i wysmarowanych tłuszczem, formach do pieczenia. Odpowiednie będą te formy, których zwykle używa się do pieczenia keksu. Korowaj, powinien się piec w rozgrzanym wcześniej piekarniku lub specjalnym piecu do chleba, przez co najmniej 40 minut.

Tutaj przepis na inne ukraińskie danie – sprawdź jak przygotować syrniki śniadaniowe.