Jak przygotować przepyszne pałki kurczaka w warzywach?

Kurczak to najczęściej wybierane mięso na obiad — wpływa na to łatwość jego przyrządzenia oraz możliwość łączenia go z różnymi składnikami.

Można podać go jako główny posiłek na przykład jako pałki kurczaka w warzywach

To nie tylko sposób na smaczne danie, ale również na dostarczenie organizmowi białka oraz potrzebnych mu witamin i minerałów.

Składniki pałki kurczaka w warzywa

  • 6 pałek kurczaka
  • 35 dag miąższu dyni bez skóry i pestek
  • czerwona cebula
  • 15 pomidorków koktajlowych
  • spora garść orzechów włoskich
  • 3 łyżki oleju lub oliwy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • przyprawa do kurczaka
  • sól, kolorowy pieprz
  • bazylia
  • tymianek
  • oregano
  • ½ pęczka natki pietruszki

Przygotowanie pałek z kurczaka w warzywach

Pałki kurczaka umyć, osuszyć, odciąć widoczny tłuszcz, usunąć resztki piór. Wymieszać po sporej szczypcie przyprawy do kurczaka, bazylii, tymianku i oregano z łyżeczką soli, natrzeć pałki także pod skórką. Przykryć je i odstawić na 30-60 minut, ale nie do lodówki.

Orzechy włoskie grubo posiekać

Natkę przebrać, opłukać, otrzepać, posiekać razem z ogonkami. Dynię pokroić w dużą kostkę. Pomidorki umyć, osuszyć, przekroić na pół. Cebulę obrać, pokroić w dość grube plasterki. Cebulę, pomidorki i cebulę posypać tymiankiem, oprószyć solą i wymieszać. Podudzia ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Posypać je równomiernie mieszanką warzyw i natką, skropić oliwą lub olejem, a także octem balsamicznym.

Naczynie przykryć, wstawić na 50 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Na 20 minut przed końcem odkryć naczynie, równomiernie posypać danie orzechami. Podawać z ryżem na sypko lub z makaronem.

Więcej przepisów na przepyszne i zdrowe potrawy znajdziesz w serwisie https://www.podwieczorek.pl/.

Dobra rada do przygotowywania pałek z kurczakiem

Dynię można zastąpić taką samą ilością batatów. Pieką się tyle samo czasu, a potrwa stanie się dzięki nim bardziej sycąca.