Makrela należy do najbardziej popularnych ryb i jest chętnie zjadana nie tylko przez człowieka, ale także przez duże ryby.
Spróbuj Makreli, a nie pożałujesz!
Makrele żyją w wodach Oceanu Atlantyckiego, w Morzu Śródziemnym, Morzu Czarnym, a także w Bałtyku. Makrele są rybami wędrownymi. Ich ciało jest wąskie, ale długie, bo może osiągać 50 centymetrów długości i ważyć do 1 kilograma.
Wartość makreli świeżej kształtuje się następująco
- w 100 gramach posiada 181 kalorii;
- 18, 7 g. białka;
- 0, 2 g. węglowodanów;
- 11, 9 g. tłuszczu;
- 68, 1 g. wody.
Wartość energetyczna makreli wędzonej
- w 100 gramach posiada 221 kalorii;
- 20, 7 g. białka;
- 15, 5 g. tłuszczu;
- 61, 8 g. wody;
- nie zawiera węglowodanów.
Świeże makrele są najlepsze!
Najlepsza do konsumpcji jest świeża makrela. Posiada ona wtedy największą wartość odżywczą i najwięcej właściwości zdrowotnych. Najlepszą metodą jej przyrządzania jest pieczenie jej w folii aluminiowej, albo gotowanie na parze. Najchętniej jednak konsumujemy makrelę wędzoną, choć podczas wędzenia wytwarzają się związki rakotwórcze. Makrela nie jest wskazana kobietom w ciąży i matkom karmiącym, ze względu na sporą ilość związków rtęci, którą w sobie posiada.
Makrela należy do ryb tłustych, ale to właśnie dzięki temu posiada dużo kwasów omega-3, jak i witamin. Oraz dobroczynny selen. Selen wzmacnia odporność organizmu, chroni serce i ochrania krwinki czerwone przed działaniem wolnych rodników. Rozszerza naczynia krwionośne, usprawnia przepływ krwi w naczyniach krwionośnych czym zapobiega zakrzepom, stabilizuje ciśnienie krwi.
Jakie witaminy znajdziesz w makreli?
W mięsie makreli znajdują się witaminy A, D. Witamina D ma wielkie znaczenie, gdyż pomaga w wchłanianiu fosforu i wapnia. W połączeniu z fosforem i potasem wpływa bardzo dobrze na naszą skórę, zęby, kości, zapobiega i wygasza stany zapalne w naszym organizmie. Jest także ważna dla naszego narządu ruchu i naszej mobilności, gdyż zapobiega zapaleniu stawów.
Podsumowanie artykułu o makrelach w naszej diecie
Makrela wykorzystywana jest jako dodatek do sałatek, past, kanapek, a nawet dań obiadowych. Konsumujemy ją po obróbce, jak i chętnie zjadamy makrelę z puszki. Wartość energetyczna makreli z puszki uzależniona jest od rodzaju dodatków. Na liczbę kalorii ma wpływ to, czy jest ona w sosie własnym, w pomidorach, czy warzywach.
Jednak na koniec trzeba zaznaczyć, że choć makrela z puszki jest mniej kaloryczna, to ma niestety także mniejszą wartość odżywczą niż świeże mięso z makreli. Traci duży procent wartości na wskutek obróbki, której jest poddawana przed zakonserwowaniem.
Więcej ciekawych przepisów i diet znajdziesz w serwisie https://www.filet.pl.
Warto przeczytać
Czym są gwiazdki Michelin i kto je przyznaje?
Korowaj – jak przygotować tradycyjny, ukraiński chlebek?
Przepis na burgery z łososia z salsą mango, marynowaną marchewką i ziołowym majonezem