Marzy wam się pyszny, szybki w przygotowaniu deser? Proponujemy ciasto o smaku popularnego batonika Milky Way. Aksamitny krem mleczny, którym przełożone są ciasteczka, z pewnością zachwyci wszystkich waszych domowników. Sprawdźcie, jak smakuje to połączenie.
Ciasta bez pieczenia zazwyczaj bazują na chrupiących herbatnikach czy gotowych biszkoptach. Milky Way to przysmak z herbatnikami. Przekładane są one wyborną mleczną masą, która posmakuje każdemu. Taki deser to ideał, a przepis na niego jest bardzo prosty. Z podanych składników zrobicie deser w formie o wymiarach 24 cm x 24 cm.
Składniki na krem mleczny
250 ml mleka
400 g mleka w proszku
80 g cukru
200 g masła
Składniki na polewę czekoladową:
80 g cukru pudru
70 g masła
30 g kakao
3 łyżki mleka
oraz:
mleko do namoczenia herbatników (opcjonalnie)
450 g ulubionych herbatników
Przygotowanie kremu mlecznego
Masło, którego użyjesz, powinno mieć temperaturę pokojową. Mleko w proszku przesiej, w ten sposób usuniesz ewentualne grudki. Tłuszcz ucieraj przez 5 minut przy pomocy robota – powinieneś otrzymać jasną, kremową masę. Płynne mleko i cukier umieść w rondelku i podgrzewaj na niedużym ogniu, często mieszając – kryształki powinny się rozpuścić. Gdy to nastąpi, zdejmij naczynie z gazu. Delikatnie połącz masę z mlekiem w proszku, a gdy trochę przestygnie, dodawaj ją porcjami do masła, nieustannie ucierając.
Przygotowanie polewy czekoladowej
Cukier puder i proszek kakaowy przesiej do naczynia, a potem wymieszaj je z płynnym masłem. Gdy polewa będzie zbyt gęsta, dolej do niej trochę mleka.
Przygotowanie ciasta Milky Way
Formę wyłóż specjalnym papierem i rozłóż na jej dnie namoczone w mleku herbatniki. Umieść na nich połowę kremu mlecznego, przykryj go następną porcją ciasteczek. Przenieś pozostałą część mlecznej masy, a na niej połóż ostatnią warstwę herbatników. Wierzch ciasta pokryj polewą czekoladową. Pozostaje już tylko wstawić deser do lodówki na kilka godzin, jednak najlepiej, aby chłodził się całą noc. Smacznego.
Warto przeczytać
Czym są gwiazdki Michelin i kto je przyznaje?
Jak gotować, jeśli masz mało czasu?
Proste przepisy na efektowne i orzeźwiające lemoniady