Jak zrobić ciasto bez pieczenia Milky Way? Jest pyszne i szybkie w przygotowaniu

milky-way

Marzy wam się pyszny, szybki w przygotowaniu deser? Proponujemy ciasto o smaku popularnego batonika Milky Way. Aksamitny krem mleczny, którym przełożone są ciasteczka, z pewnością zachwyci wszystkich waszych domowników. Sprawdźcie, jak smakuje to połączenie.

Ciasta bez pieczenia zazwyczaj bazują na chrupiących herbatnikach czy gotowych biszkoptach. Milky Way to przysmak z herbatnikami. Przekładane są one wyborną mleczną masą, która posmakuje każdemu. Taki deser to ideał, a przepis na niego jest bardzo prosty. Z podanych składników zrobicie deser w formie o wymiarach 24 cm x 24 cm.

Składniki na krem mleczny

250 ml mleka
400 g mleka w proszku
80 g cukru
200 g masła
Składniki na polewę czekoladową:
80 g cukru pudru
70 g masła
30 g kakao
3 łyżki mleka
oraz:
mleko do namoczenia herbatników (opcjonalnie)
450 g ulubionych herbatników

Przygotowanie kremu mlecznego

Masło, którego użyjesz, powinno mieć temperaturę pokojową. Mleko w proszku przesiej, w ten sposób usuniesz ewentualne grudki. Tłuszcz ucieraj przez 5 minut przy pomocy robota – powinieneś otrzymać jasną, kremową masę. Płynne mleko i cukier umieść w rondelku i podgrzewaj na niedużym ogniu, często mieszając – kryształki powinny się rozpuścić. Gdy to nastąpi, zdejmij naczynie z gazu. Delikatnie połącz masę z mlekiem w proszku, a gdy trochę przestygnie, dodawaj ją porcjami do masła, nieustannie ucierając.

Przygotowanie polewy czekoladowej

Cukier puder i proszek kakaowy przesiej do naczynia, a potem wymieszaj je z płynnym masłem. Gdy polewa będzie zbyt gęsta, dolej do niej trochę mleka.

Przygotowanie ciasta Milky Way

Formę wyłóż specjalnym papierem i rozłóż na jej dnie namoczone w mleku herbatniki. Umieść na nich połowę kremu mlecznego, przykryj go następną porcją ciasteczek. Przenieś pozostałą część mlecznej masy, a na niej połóż ostatnią warstwę herbatników. Wierzch ciasta pokryj polewą czekoladową. Pozostaje już tylko wstawić deser do lodówki na kilka godzin, jednak najlepiej, aby chłodził się całą noc. Smacznego.

A tutaj znajdziesz przepis na przepyszne ptysie.