Jak przygotować pyszną roladę jabłkową? – łatwy przepis

A może tak upiec roladę, dodać jako nadzienie jabłka, wszystko udekorować śmietaną z serkiem mascarpone, i podać gościom jako deser.

Moim zdaniem jest to doskonały pomysł, aby zachwycić swoich gości kulinarnymi popisami.

Do zrobienia rolady potrzebujemy:

Rolada biszkoptowa:

  • 6 jajek;
  • 180 g cukru białego;
  • 80 g mąki ziemniaczanej;
  • 100 g mąki pszennej;
  • opcjonalnie 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Nadzienie jabłkowe:

  • 1,2 kg jabłek;
  • sok z 1/3 cytryny;
  • 2 lub 3 łyżki cukru białego;
  • 1/2 łyżeczki cynamonu.

Dodatkowo:

  • 250 g mascarpone;
  • 100 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%;
  • 2 łyżki cukru pudru;
  • 1/4 łyżeczki cynamonu.

Rolada jabłkowa – sposób przygotowania

Na początek zajmijmy się jabłkami, należy je obrać ze skórki pokroić w drobniejszą kostkę. Przekładamy jabłka do garnka, dodajemy cynamon oraz sok z cytryny, smażymy je na średnim ogniu mieszając je tak około 7-10 minut. Po tym czasie możemy swobodnie ściągnięć nasze jabłka z cynamonem i pozostawić je do ostygnięcia. Teraz potrzebujemy wysoką miskę, dobrze przetartą, czystą. Do niej dodajemy białka oraz szczyptę soli i ubijamy je mikserem na najwyższych obrotach tak aby powstała nam piana. Po tym czasie dodajemy stopniowo po łyżce cukru nie przestajemy miksować.

Cały proces nie powinien trwać dłużej niż 10 minut

Po połączeniu się składników dodajemy do naszej masy żółtka, i miksujemy na niższych obrotach kilkanaście sekund, dosłownie do połączenia się składników. Następnym krokiem jest dodanie mąki najlepiej przesianej przez sitko, więc dodajemy obie mąki pszenną i ziemniaczaną do naszej masy, dodajemy proszek do pieczenia, całość mieszajmy powoli łyżką, bądź trzepaczką, tylko do połączenia się składników. Nasze ciasto na roladę musimy piec najlepiej na dużej kwadratowej blasze, przeważnie mamy taką w każdym piekarniku, także więc wylewamy nasze ciasto na taką blaszkę, równomiernie rozprowadzając po niej, pamiętajmy o tym ażeby mieć na spodzie papier do pieczenia, ażeby było nam łatwo ciasto ściągnąć po upieczeniu. Wstawiamy nasze ciasto do rozgrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni góra i dół z term obiegiem, i pieczemy około 15-17 minut, nasze ciasto nabierze pięknego rumianego koloru. Nasz biszkopt jaki nam powstał jeszcze ciepły ściągamy razem z papierem z blaszki, i pozostawiamy do ostygnięcia tak 10 minut, nie więcej. Teraz na nasz biszkopt rozprowadzamy nadzienie jabłkowe, wygładzając je łyżką tak aby masa była w miarę równo rozłożona. Teraz najtrudniejsze musimy zwinąć nasz rulon dość ciasno, oczywiście papier jeszcze zostaje, ułatwi nam to pracę. Gdy mamy naszą roladę zrolowaną owijamy ją jeszcze dość ciasno ściereczką, bądź papierem do pieczenia. Wkładamy ją tak do lodówki na kilka godzin. Po paru godzinach nasza rolada nie rozpada się, jest zwarta i sztywna, teraz wystarczy ją ozdobić, tak więc zabieramy się za zrobienie kremu śmietankowego.

Zimną śmietanę kremówkę oczywiście, miksujemy wraz z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Powinna powstać nam sztywna masa o pięknym białym kolorze. Wkładamy nasz krem do rękawa i dekorujemy po roladzie, możemy również polać sosem z czekolady czy dodać cynamonu na wierzch.

Więcej interesujących i łatwych przepisów na najpyszniejsze desery znajdziesz w serwisie https://www.slodkosci.pl/.