Pewnie słyszeliście o gwiazdkach Michelin i kojarzycie je z najwyższej jakości gastronomią, ale choć od lat są one jednym z najbardziej pożądanych wyróżnień dla najlepszych szefów kuchni, historia słynnych gwiazdek nie jest do końca znana. Już samo ich nazwanie sprawia, że na myśl przychodzą eleganckie restauracje i wyszukane dania w zasięgu nielicznych, ale co tak naprawdę oznaczają?
Czym są gwiazdki Michelin i kto je przyznaje?
Znane na całym świecie gwiazdki związane są z firmą Michelin, która należy do branży motoryzacyjnej i specjalizuje się w produkcji opon. Na początku XX wieku firma wypuściła na rynek swój pierwszy przewodnik, w którym wymieniała trasy drogowe, a także oferowała informacje o noclegach, restauracjach i jadłodajniach, które można było znaleźć na każdej trasie.
Z biegiem lat przewodnik stał się bardziej wyspecjalizowany i nie tylko dostarczał informacji, ale także zaczął oferować ocenę jakości restauracji, o których wspominał na swoich stronach, zawsze po anonimowej wizycie któregoś z „klientów”, którzy byli odpowiedzialni za jej przeprowadzenie. Był to zalążek obecnych gwiazdek, które narodziły się w 1926 roku, choć regularnie, według ustalonych kryteriów, zaczęto je przyznawać od 1936 roku.
Dziś gwiazdki Michelin to najbardziej prestiżowa nagroda w branży restauracyjnej na całym świecie. Są one synonimem najwyższej jakości i premiują przede wszystkim dobrą kuchnię, oceniając ją wieloaspektowo. Używane produkty, wybór lokalnych i sezonowych produktów, techniki gotowania, innowacje w kuchni, kreatywność szefa kuchni, jakość i delikatność w przygotowaniu dania, jego smak i tekstura na podniebieniu… to niektóre z kryteriów klasyfikacji gwiazdek Michelin. Przepisy godne gwiazdek Michelin znajdziesz w https://www.szybkieprzepisy.pl
Wbrew pozorom, gwiazdek nie zdobywa się dzięki takim aspektom, jak jakość obsługi czy schludny wystrój (choć mogą one sprzyjać podjęciu decyzji). Restauracja zdobywa gwiazdki niemal wyłącznie za jakość i wykwintność swojej kuchni.
Gwiazdki przyznawane są na podstawie oceny dokonanej przez inspektorów Przewodnika Michelin, wszystkich profesjonalistów z wykształceniem w branży hotelarskiej i gastronomicznej oraz w różnych dziedzinach gastronomii, po odbyciu kilku wizyt w danym obiekcie (incognito) i skosztowaniu jego potraw. Gwiazdki są przyznawane lub odbierane na wielkiej gali organizowanej co roku.
Warto przeczytać
Jak gotować, jeśli masz mało czasu?
Proste przepisy na efektowne i orzeźwiające lemoniady
Jak przygotować pyszną roladę jabłkową? – łatwy przepis