Pewnie słyszeliście o gwiazdkach Michelin i kojarzycie je z najwyższej jakości gastronomią, ale choć od lat są one jednym z najbardziej pożądanych wyróżnień dla najlepszych szefów kuchni, historia słynnych gwiazdek nie jest do końca znana. Już samo ich nazwanie sprawia, że na myśl przychodzą eleganckie restauracje i wyszukane dania w zasięgu nielicznych, ale co tak naprawdę oznaczają?
Czym są gwiazdki Michelin i kto je przyznaje?
Znane na całym świecie gwiazdki związane są z firmą Michelin, która należy do branży motoryzacyjnej i specjalizuje się w produkcji opon. Na początku XX wieku firma wypuściła na rynek swój pierwszy przewodnik, w którym wymieniała trasy drogowe, a także oferowała informacje o noclegach, restauracjach i jadłodajniach, które można było znaleźć na każdej trasie.
Z biegiem lat przewodnik stał się bardziej wyspecjalizowany i nie tylko dostarczał informacji, ale także zaczął oferować ocenę jakości restauracji, o których wspominał na swoich stronach, zawsze po anonimowej wizycie któregoś z „klientów”, którzy byli odpowiedzialni za jej przeprowadzenie. Był to zalążek obecnych gwiazdek, które narodziły się w 1926 roku, choć regularnie, według ustalonych kryteriów, zaczęto je przyznawać od 1936 roku.
Dziś gwiazdki Michelin to najbardziej prestiżowa nagroda w branży restauracyjnej na całym świecie. Są one synonimem najwyższej jakości i premiują przede wszystkim dobrą kuchnię, oceniając ją wieloaspektowo. Używane produkty, wybór lokalnych i sezonowych produktów, techniki gotowania, innowacje w kuchni, kreatywność szefa kuchni, jakość i delikatność w przygotowaniu dania, jego smak i tekstura na podniebieniu… to niektóre z kryteriów klasyfikacji gwiazdek Michelin. Przepisy godne gwiazdek Michelin znajdziesz w https://www.szybkieprzepisy.pl
Wbrew pozorom, gwiazdek nie zdobywa się dzięki takim aspektom, jak jakość obsługi czy schludny wystrój (choć mogą one sprzyjać podjęciu decyzji). Restauracja zdobywa gwiazdki niemal wyłącznie za jakość i wykwintność swojej kuchni.
Gwiazdki przyznawane są na podstawie oceny dokonanej przez inspektorów Przewodnika Michelin, wszystkich profesjonalistów z wykształceniem w branży hotelarskiej i gastronomicznej oraz w różnych dziedzinach gastronomii, po odbyciu kilku wizyt w danym obiekcie (incognito) i skosztowaniu jego potraw. Gwiazdki są przyznawane lub odbierane na wielkiej gali organizowanej co roku.
Warto przeczytać
Co warto zjeść podczas pobytu na Śląsku?
Jak gotować, jeśli masz mało czasu?
Proste przepisy na efektowne i orzeźwiające lemoniady