Gdy pomysłu na zdrowe i pyszne śniadanie brak, najlepiej przygotować dietetycznego klasyka, czyli sycącą ciepłą owsiankę.
Płatki owsiane – dlaczego są tak dobre na śniadanie?
Niektórym może się ona kojarzyć z mało apetyczną breją jadaną z przymusu w czasach dzieciństwa, ale wystarczy trochę z nią pokombinować i delikatnie ją pozmieniać, dbając przede wszystkim o uzupełnienie jej odpowiednimi dodatkami, aby na dobre odczarować te niemiłe owsiankowe wspomnienia i nabrać nowych (tym razem przyjemnych) doświadczeń.
To one pozwolą każdego dnia przygotowywać pyszne i zdrowe śniadanie. A z wielu powodów warto je zjadać nawet dzień w dzień!
Owsianka to prawdziwe bogactwo różnych witamin z grupy B, których olbrzymie ilości kryją się właśnie w płatkach owsianych. Witaminy te odpowiadają dosłownie za cały układ nerwowy. Jest ich tak wiele, że trudno omówić właściwości każdej z nich w tym krótkim tekście, ale prawda jest taka, że bez nich nic w ludzkim ciele nie mogłoby normalnie i prawidłowo działać.
Ponadto taka owsianka na śniadanie zapewni też solidny zastrzyk glutationu, który z kolei (w szczególności w połączeniu ze wspomnianymi witaminami z grupy B) zadba o układ immunologiczny, czyli poprawi odporność całego organizmu i pozwoli ustrzec się przed przeziębieniem, anginą czy grypą. Nie da się też ukryć, że większość osób po solidnej porcji owsianki będzie odczuwać wysoki poziom energii jeszcze przez kolejnych kilka godzin. Płatki owsiane to w końcu świetne źródło węglowodanów złożonych. W przeciwieństwie do tych prostych są one stopniowo i powoli przetwarzane w energię, dzięki czemu sycą na dłużej i nie powodują nagłych skoków poziomu cukru we krwi.
Swego czasu niemalże każdy przepis na owsiankę zakładał użycie płatków owsianych górskich, ale ostatnio sami dietetycy zaczęli mówić o tym, że błyskawiczna odmiana tych płatków też jest jak najbardziej w porządku. A warto po nią sięgnąć, jeżeli nie ma się czasu na to, by przez dłuższą chwilę stać przy kuchence i mieszać gotujące się płatki. Te błyskawiczne można od razu zalać jogurtem, mlekiem lub wodą i po prostu zjeść.
Przepisy na zdrowe jedzenie znajdziesz w serwisie www.slodkosci.pl.
Warto przeczytać
Czym są gwiazdki Michelin i kto je przyznaje?
Olej z nasion bawełny – 7 niesamowitych korzyści i zastosowań
Dietetyczne napoje bezalkoholowe: czy naprawdę są dobre dla Twojej diety?