Tempo życia, w jakim żyjemy, jest dość stresujące. Kiedy spędzamy cały dzień w pracy, gotowanie może być ostatnią rzeczą, na którą mamy ochotę po powrocie do domu. Nie musisz jednak być skazanym na dania na wynos czy gotowe posiłki. Prawda jest taka, że można gotować, nawet jeśli nie ma się zbyt wiele czasu. Wystarczy, że włożysz trochę wysiłku i zastosujesz kilka wskazówek i trików.
Zawsze wybieraj rzeczy, które można ugotować bardzo szybko
Nie mówimy tu o gotowym jedzeniu (znowu). Chodzi nam o składniki, które są szybkie i łatwe w przygotowaniu, a które można ugotować w dużej ilości. Kuskus jest gotowy w 10 minut. Quinoa gotuje się w mniej niż 20 minut, a gryka jest gotowa w około 25 minut. To dobre bazy do łatwych i zdrowych dań.
Sałatki mogą być dość sycące
Nie bój się zjeść po prostu sałatki. Sałatki są pożywne i pełne błonnika. Są też bardzo łatwe do wykonania, nawet gdy nie mamy czasu. Można zrobić sałatkę z sałaty z pomidorem i tuńczykiem, to takie proste. Istnieją jednak również inne warianty, takie jak sałatka z makaronem czy sałatka z roślinami strączkowymi. Z odrobiną jajka na twardo, gotowanymi krewetkami, świeżym serem, pokrojoną piersią z kurczaka i nasionami uzyskasz naprawdę sycący i zdrowy posiłek. Czas przygotowania, jak widać, nie jest taki jak w przypadku gulaszu.
Jedzenie z woka
Wok to jeden z tych wynalazków, które rozwiązały wiele spraw związanych z obiadami i kolacjami. Dobry wok, o odpowiednim rozmiarze, może stać się wielką zaletą. Ten przyrząd kuchenny służy do mieszania potraw bardzo szybko i z niewielką ilością ciepła. Sztuką jest postawienie go na dużym ogniu. W środku bez problemu można ugotować wszystko, od zieleniny, warzyw po mięso. Możesz też dodać do swoich potraw odrobinę sosu sojowego, aby nadać im orientalny charakter.
Nie wszystkie przetworzone posiłki są złe
Można znaleźć całkiem zdrowe posiłki. Na przykład słoiki z gotowymi nasionami roślin strączkowych pozwalają zaoszczędzić sporo czasu podczas gotowania. Wystarczy je otworzyć i wymieszać z innymi składnikami. Na szczególną uwagę zasługuje żywność odwodniona. W supermarketach można znaleźć wszystko, od risotta po quinoa z warzywami, a nawet wodorostami. Są też zupy różnego typu, np. zupa ogrodowa z suszu. Wykonanie tych potraw, lub nawodnienie ich, aby można było je zjeść, jest dość szybkie. Możesz także skorzystać z diety pudełkowej – wszystkie korzyści tutaj: https://sztukaodchudzania.pl/dlaczego-warto-zaczac-korzystac-z-diety-pudelkowej
Sekretem jest gotowanie na kolejny dzień
Nie jest złym pomysłem zwiększenie ilości, aby można było zachować jedzenie na następny dzień. Co więcej, można też zamrozić i zachować posiłek na kolejny tydzień. Jest to tak proste, jak wyjęcie z zamrażarki, rozmrożenie i spożycie. Uważaj, bo są pewne składniki, które po zamrożeniu tracą swoją pierwotną konsystencję, np. ziemniaki.
Warto przeczytać
Czym są gwiazdki Michelin i kto je przyznaje?
Proste przepisy na efektowne i orzeźwiające lemoniady
Jak przygotować pyszną roladę jabłkową? – łatwy przepis