Kuchnia dla wielu z Nas stanowi nierzadko dość istotne hobby w życiu. Natomiast Ci z nas, którzy się wahają czy wejść mocniej w świat kuchni na pewno nie pożałują bo dowiedzą się wielu ciekawych rzeczy. Oto pomocne i praktyczne porady, które przydadzą się nam wtedy, kiedy będziemy chcieli przygotować udane obiady:
1). Sznycle jak z restauracji – należy wiedzieć, że sznycle kroi się w poprzek włókien z kawałka udźca cielęcego, panieruje w mące, jajku, a potem bułce tartej i smaży na sklarowanym maśle.
2). Orzechy do sałatki – należy wiedzieć, że są zdrowe i pasują do wielu zimowych sałatek. Orzechy włoskie najlepiej komponują się z gruszkami, jabłkami, winogronami oraz serami: pleśniowym i żółtym. Natomiast orzeszki ziemne dodawajmy do potraw z buraczkami, ogórkiem, kapustą oraz do sałatek na bazie makaronu. Aby wzmocnić smak potrawy, wcześniej uprażmy orzechy na suchej patelni (ziemne) lub na rozgrzanym maśle (włoskie). Ciekawym pomysłem jest dietetyczna pizza.
3). Dobierzmy ciasto do farszu – kiedy planujemy przygotować na obiad pierogi, pamiętajmy, że zanim zaczniemy zagniatać ciasto, zastanówmy się, czym je nafaszerujemy. Warto wiedzieć, że jeżeli nadzienie będzie wodniste, na przykład ze szpinaku lub mrożonych owoców, wówczas ciasto na pierogi powinno być nieco grubsze. Znów farsz mięsny czy grzybowy jest bardziej zwarty, więc wtedy ciasto może być cienkie.
4). Mrożony groszek – należy wiedzieć, że sprawdza się w tych potrawach, w których oprócz smaku istotna jest także barwa. Mrożony groszek dodawajmy więc do zimowych zup, ziemniaczanego puree i past.
5). Cytrynowe ziemniaki – należy cytrynę sparzyć, wyszorować. Następnie otrzyjmy skórkę i wyciśnijmy sok. Połączmy z 1/3 szklanki oleju i 1 łyżeczką cukru. Ugotujmy 1 kg obranych ziemniaków, odlejmy je i wymieszajmy z przygotowanym sosem.
Warto przeczytać
Czym są gwiazdki Michelin i kto je przyznaje?
Jak gotować, jeśli masz mało czasu?
Proste przepisy na efektowne i orzeźwiające lemoniady