Organizujesz przyjęcie i zależy Ci na czasie? Jest gorąco i goście nie mają ochoty na ciepłe napoje? A może po prostu chcesz napić się czegoś smacznego i orzeźwiającego po ciężkim dniu pracy? Oto kilka prostych, ale za to absolutnie niebanalnych przepisów na przepyszne lemoniady!
Romantyczna róża
Aby napój był jeszcze bardziej aromatyczny i pełen smaku przygotuj domowej roboty syrop różany. Wlej do małego garnuszka niegazowaną wodę, dodaj pół szklanki cukru lub innego ulubionego rodzaju słodzika i mieszaj aż do rozpuszczenia. Zmniejsz ogień i dodaj garść suszonych jadalnych płatków róż. W sklepach można dostać ich różne warianty kolorystyczne, im intensywniejszy kolor, tym ciekawszy będzie odcień przygotowanej lemoniady. Mieszankę należy pozostawić na małym ogniu, do momentu zauważalnego wyblaknięcia płatków. Gorący wywar pozostaw do ostudzenia na około 10 minut. Następnie odcedzamy syrop i studzimy. Do przygotowanych szklanek dodajemy dwie łyżki syropu różanego, 3 łyżki stołowe świeżo wyciśniętego soku z cytryny oraz 3 łyżki stołowe świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy. Szklankę dopełniamy gazowaną chłodną wodą. Dla lepszego efektu dekorujemy płatkami róży i plasterkami cytrusów.
Płatki posiadają słodki zapach i delikatny orzeźwiający smak. Sprawdzają się idealnie jako dodatek do bezalkoholowego drinka na wieczorze panieńskim, baby shower lub zwykłym spotkaniu z przyjaciółkami w upalne lato.
Arbuzowe orzeźwienie
Przygotuj 6 kawałków świeżego arbuza, usuń pestki i skórkę, a następnie zostaw na godzinę w lodówce. Do blendera dodaj schłodzone kawałki arbuza oraz 3 szklanki niegazowanej wody. Zblendowaną mieszankę przelej przez sitko z drobnymi oczkami. Do dzbanka z gazowaną wodą dodaj szklankę soku z cytryny, cukier oraz przygotowany sok z arbuza. Po rozlaniu lemoniady arbuzowej do szklanek dodaj kilka listków mięty i kostki lodu. Prosty i zdrowy napój zdobędzie uznanie każdego podczas gorącego wieczoru!
Do tej odmiany lemoniady polecamy także pyszne tiramisu z prosecco, które idealnie sprawdzi się w okresie letnim.
Tajemnicza lawenda
Lawenda słynie ze swoich odprężających właściwości oraz pięknego odcieniu fioletu. Choć przepis może wydawać się skomplikowany, nie ma nic prostszego! Syrop lawendowy przygotujesz w ciągu 15 minut. Do garnuszka z wodą wsyp pół szklanki suszonych płatków lawendy i dodaj cukier. Gotuj na małym ogniu, mieszając co jakiś czas, do momentu aż kwiaty nie stracą intensywnej barwy. Odstaw syrop do wystygnięcia, a następnie przelej przez sitko. Lekko gorzki, ale bardzo orzeźwiający smak lawendy będzie intensywniejszy, gdy odstawisz syrop na kilka godzin do lodówki. Do dzbanka z gazowaną wodą dodaj 3 szklanki soku z cytryny oraz pół szklanki soku z limonki. Po przelaniu lemoniady do szklanek dodaj szczyptę suszonych kwiatów lawendy. Dla lepszego smaku serwuj napój z płatkami mięty i kostkami lodu.
Egzotyczna podróż
Dla fanów tropikalnych smaków idealnym przepisem będzie lemoniada z dodatkiem soku ananasowego i mango. Pokrój ananasa i mango w kostkę. Do kielicha blendera wlej 3 szklanki soku pomarańczowego i dodaj przygotowane owoce. Zblendowaną mieszankę odstaw do lodówki. Do dzbanka z gazowaną wodą dodaj 3 szklanki soku z cytryny oraz pół szklanki mleka kokosowego. Schłodzony sok z ananasa, mango i pomarańczy wlej do dzbanka. Brzeg szklanki możesz przyozdobić płatkami kokosowymi lub plastrami limonki.
Warto przeczytać
Czym są gwiazdki Michelin i kto je przyznaje?
Jak gotować, jeśli masz mało czasu?
Jak przygotować pyszną roladę jabłkową? – łatwy przepis