Dużą popularnością wśród ciast i ciasteczek w naszych piekarniach cieszą się drożdżówki. Miękkie, smaczne, puszyste z owocami, budyniem, makiem czy po prostu z kruszonką. Sięgamy po nie od czasu do czasu, jednak zazwyczaj nie pieczemy ich samodzielnie, tylko kupujemy w pobliskiej piekarni.
Pyszne drożdżówki jak u mamy!
Myśl o ich przygotowaniu przeraża nas wyobrażeniem o wielkim wkładzie pracy i z tego powodu często decydujemy się na opcję wygodniejszą, czyli na ich zakup. Jednak, jeśli raz zdecydujemy się na domowe drożdżówki, to przekonamy się o tym, jak bardzo wyobraźnia splatała nam figla, bo ich przygotowanie jest sprawa naprawdę proste i bezstresowe.
Składniki na 6 sztuk (ciasto) drożdżówek
- 250 g mąki pszennej
- 1 czubata łyżeczka suchych drożdży
- 125 ml mleka + 2 łyżki na posmarowanie drożdżówek\
- 1 solidna łyżka cukru
- 1 jajko
- 5-6 łyżek oleju roślinnego
- szczypta soli
Składniki na kruszonkę
- 5 łyżek masła
- 5 łyżek mąki
- 5 łyżek cukru
Przygotowanie kruszonki
Składniki łączymy ze sobą i zagniatamy.
Sposób przygotowania ciasta na drożdzówki
Wsypujemy mąkę do miski wraz z drożdżami, cukrem i solą. Całość starannie mieszamy. Następnie podgrzewamy mleko i letnie wlewamy do mąki. Dodajemy również olej i całość wzbogacamy jajkiem. Ze składników wyrabiamy ciasto. Oczywiście możemy robić to ręcznie lub ułatwić sobie sprawę i skorzystać z pomocy miksera używając nakładek do ciasta drożdżowego. Jeśli już ciasto będzie dobrze wyrobione i elastyczne, to formujemy z niego kule i pozostawiamy w misce do wyrośnięcia na około 50-60 minut. Aby wspomóc wyrastanie, szczelnie pokrywamy miskę z ciastem folią spożywczą i odstawiamy w cieple miejsce.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, to przekładamy je na blat oprószony niewielką ilością mąki i dzielimy na 6 mniej więcej równych porcji. Formujemy dowolny kształt drożdżówek, które smarujemy mlekiem i wzbogacamy wcześniej przygotowaną kruszonką. Przekładamy drożdżówki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką kuchenną i po 20 minutach wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni). Czas pieczenia wynosi 20-25 minut.
Sposób podania drożdżówek
Upieczone drożdżówki przekładamy na talerz i po ostygnięciu polewamy lukrem wykonanym z połączenia cukru pudru i soku ze świeżej pomarańczy. Gdy lukier zastygnie możemy cieszyć się smakiem domowych drożdżówek.
Jeśli chcemy wzbogacić nasze drożdżówki np. owocami, to przed nałożeniem kruszonki należy ułożyć na cieście owoce. Kompozycja z ulubionymi owocami zawsze smakuje znakomicie.
Więcej przepisó na pyszne i zdrowe łakocie znajdziesz w serwisie www.slodkosci.pl.
Warto przeczytać
Czym są gwiazdki Michelin i kto je przyznaje?
Jak gotować, jeśli masz mało czasu?
Proste przepisy na efektowne i orzeźwiające lemoniady