Okres jesienno-zimowy to czas, kiedy chłód i mróz atakują, przez co po powrocie do domu marzy się o czymś ciepłym. W pierwszym kolejności sięga się więc po herbatę lub kakao, w kolejności myśli o posiłku. W tym wypadku warto spożywać pożywne danie z warzywami, mięsem i odrobiną pikantności – [b]ostra zupa na wołowinie[/b] będzie sposobem na obiad lub kolację, który przyjemnie rozgrzeje i zasmakuje.
Kiedy na zewnątrz chłód
Zimno nie jest tym, co lubi większość ludzi, którzy marzą, by zastąpić je ciepłem. W tym celu sięga się po odpowiednie do pory ubrania, jak też i po produkty spożywcze, które mogą rozgrzać. Jednym z nich jest papryczka chili, najczęściej wykorzystywana w kuchni meksykańskiej, ale i spotykana w wielu potrawach azjatyckich i arabskich.
Za jej działanie rozgrzewające odpowiada zawarta w niej kapsaicyna. Poza nią w papryczce znaleźć można wiele witamin, minerałów i pierwiastków, których organizm człowieka potrzebuje. By móc skorzystać z jej właściwości – wspomaganie układu trawienia, zmniejszenie uczucia bólu, zapobieganie niektórym nowotworom – warto wprowadzić ją do diety, przygotowując przykładowo ostrą zupę z mięsem i warzywami. Nie jest trudna w przygotowaniu, jednak poświęcić jej trzeba nieco czasu.
Składniki:
- około 40 dag łaty wołowej
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- mały por
- kawałek selera
- 1 szklanka przecieru pomidorowego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- ½ strączka chili z pestkami
- szczypta kuminu
- sól
- makaron wstążki
- natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie
Mięso opłukać, zalać dwoma litrami wody, posolić do smaku i gotować na malutkim ogniu przez dwie godziny.
Marchewki, pietruszkę, por i seler oczyścić, pokroić na duże kawałki i włożyć do mięsa. Gotować 45 minut. Po tym czasie wywar przecedzić, dodać do niego przecier, koncentrat, kumin i posiekaną papryczkę chili. Gotować 15 minut, posolić.
Makaron ugotować na półmiękko, odcedzić. Mięso pokroić na kąski. Dodać je razem z makaronem do zupy, zagotować i rozlać na talerze. Udekorować natką pietruszki.
Więcej ciekawych przepisów na pyszne zupy oraz inne prozdrowotne dania znajdziemy na portalu kulinarnym www.kulinarna.pl.
Warto przeczytać
Do jakich dań pasuje wino bezalkoholowe
Co warto zjeść podczas pobytu na Śląsku?
Czym są gwiazdki Michelin i kto je przyznaje?