Produkty spożywcze, z których możemy uzyskać naturalne barwniki

Pasjonujesz się przygotowywaniem potraw i słodkości? Chcesz aby twoje przysmaki były kolorowe i piękne?

W wiele hipermarketach możesz znaleźć wiele barwników, zarówno w proszkach jak i w płynie. Jednakże substancje te nie są zdrowe i wysoce naszpikowane różnego rodzaju środkami chemicznymi.  Jeżeli jesteś zwolennikiem zdrowego żywienia, te produkty nie są dla Ciebie.

Przyjrzyj się naturalnym produktom i spróbuj sam uzyskać z nich potrzebne Ci barwy

Na początek przyjrzyjmy się barwie czerwonej. Najbardziej popularny składnik, z którego możesz uzyskać ciemnoczerwony, wręcz purpurowy kolor to oczywiście burak czerwony. Jaśniejszą czerwień uzyskać dzięki jagodom alkarmesu. Roślina ta pochodzi z Ameryki południowej. Barwnik najlepiej pozyskać z niedojrzałych jeszcze czerwonawych jagód, później stają się one purpurowo-czarne.

Aby uzyskać pomarańczową farbę wystarczy zetrzeć na tarce odpowiednią ilość skórki z pomarańcza, zmieszać z wodą i ugotować. W ten sposób otrzymasz intensywny pomarańczowy kolor. Szafran i kurkuma to przyprawy, dzięki który otrzymamy piękny zółtawo-złoty kolor. Przyprawy te musisz moczyć w spirytusie, a na koniec można dodać startą skórkę z cytryny, która wzmocni i utrwali kolor.

Nieocenionym produktem w stworzeniu kolejnej, soczyście zielonej barwy są świeże liście młodego szpinaku. Liście takie wystarczy drobno pokroić, a następnie wycisnąć z nich sok i zagotować. Jeżeli chcesz uzyskać barwę niebieską śmiało możesz wykorzystać sok z czarnych jagód, który będziesz musiał rozcieńczyć z wodą. Dzięki temu otrzymasz odpowiedni odcień koloru niebieskiego.

A co z brązem i czernią? Kolor brązowy nada Twoim przysmakom mocny napar z liści herbaty, natomiast czarny to przede wszystkim mocny wywar z kawy, kakao, a także dostępny w każdej aptece węgiel leczniczy.

Jeśli zainteresował Cię ten artykuł, to zapraszamy również na portal Podwieczorek.pl, gdzie publikujemy inne wpisy kulinarne.