Ostra zupa na rozgrzanie

Okres jesienno-zimowy to czas, kiedy chłód i mróz atakują, przez co po powrocie do domu marzy się o czymś ciepłym. W pierwszym kolejności sięga się więc po herbatę lub kakao, w kolejności myśli o posiłku. W tym wypadku warto spożywać pożywne danie z warzywami, mięsem i odrobiną pikantności – [b]ostra zupa na wołowinie[/b] będzie sposobem na obiad lub kolację, który przyjemnie rozgrzeje i zasmakuje.

Kiedy na zewnątrz chłód

Zimno nie jest tym, co lubi większość ludzi, którzy marzą, by zastąpić je ciepłem. W tym celu sięga się po odpowiednie do pory ubrania, jak też i po produkty spożywcze, które mogą rozgrzać. Jednym z nich jest papryczka chili, najczęściej wykorzystywana w kuchni meksykańskiej, ale i spotykana w wielu potrawach azjatyckich i arabskich.

Za jej działanie rozgrzewające odpowiada zawarta w niej kapsaicyna. Poza nią w papryczce znaleźć można wiele witamin, minerałów i pierwiastków, których organizm człowieka potrzebuje. By móc skorzystać z jej właściwości – wspomaganie układu trawienia, zmniejszenie uczucia bólu, zapobieganie niektórym nowotworom – warto wprowadzić ją do diety, przygotowując przykładowo ostrą zupę z mięsem i warzywami. Nie jest trudna w przygotowaniu, jednak poświęcić jej trzeba nieco czasu.

Składniki:

  • około 40 dag łaty wołowej
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • mały por
  • kawałek selera
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • ½ strączka chili z pestkami
  • szczypta kuminu
  • sól
  • makaron wstążki
  • natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie

Mięso opłukać, zalać dwoma litrami wody, posolić do smaku i gotować na malutkim ogniu przez dwie godziny.
Marchewki, pietruszkę, por i seler oczyścić, pokroić na duże kawałki i włożyć do mięsa. Gotować 45 minut. Po tym czasie wywar przecedzić, dodać do niego przecier, koncentrat, kumin i posiekaną papryczkę chili. Gotować 15 minut, posolić.

Makaron ugotować na półmiękko, odcedzić. Mięso pokroić na kąski. Dodać je razem z makaronem do zupy, zagotować i rozlać na talerze. Udekorować natką pietruszki.

Więcej ciekawych przepisów na pyszne zupy oraz inne prozdrowotne dania znajdziemy na portalu kulinarnym www.kulinarna.pl.