Ciasto Maxi King to rewelacyjny deser bez pieczenia. Inspiracją do stworzenia tego ciasta były popularne batoniki, jednak ciasto jest od nich o wiele pyszniejsze i zdrowsze. Choć nie ma co ukrywać – to bomba kaloryczna, ale czasami można zgrzeszyć i spróbować takiej słodkości. Jak zrobić deser Maxi King bez pieczenia?
Ciasto Maxi King – przepis
Składniki:
3/4 szklanki drobnego cukru
500 g herbatników
30 g cukru waniliowego
400 g masy kajmakowej
garść ulubionych orzechów, np. laskowe.
250 g miękkiego masła
200 ml śmietany 30%
4 szklanki mleka w proszku
gotowa polewa czekoladowa albo: 2 tabliczki czekolady i 1/3 szklanka mleka
Sposób przygotowania:
Przygotowanie ciasta Maxi King warto podzielić na 3 etapy – zrobienie kremu mlecznego i kremu orzechowego. Zaczynamy od przygotowania kremu orzechowego. Orzechy laskowe prażymy w na blaszce do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 10 minut. Potem studzimy je i ostrożnie usuwamy skórkę. Orzechy drobno kroimy albo blendujemy na drobny proszek. Odstawiamy. Do mleka dodajemy cukier i cukier waniliowy, wszystko zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia. W formie do pieczenia wyścielonej papierem układamy herbatniki (jeden obok drugiego). Kontynuujemy robienie kremu. Ucieramy masło wraz z cukrem i mlekiem. Powoli wsypujemy mleko w proszku i odstawiamy. Kremówkę ubijamy na sztywno, przekładamy ją do mlecznego kremu i miksujemy, aż składniki się połączą. Połowę masy umieszczamy na spodzie z ciasteczek. Resztę odkładamy na chwilę. W garnku musimy podgrzać masę kajmakową z puszki. Połowę masy rozsmarowujemy na warstwie mlecznej. Układamy następną warstwę herbatników i powtarzamy czynność.
Różne zagadnienia na temat pysznej żywności możesz też wyszukać pod adresem codzienne.pl.
Jeżeli mamy gotową polewę czekoladową, przyrządzamy ją według przepisu na opakowaniu. Jeśli jednak robimy ją samodzielnie, rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem mleka. Gdy się roztopi, wsypujemy orzechy. Taką mieszanką polewamy deser. Ciasto Maxi King jest już prawie gotowe, wystarczy je schłodzić.
Warto przeczytać
Czym są gwiazdki Michelin i kto je przyznaje?
Jak gotować, jeśli masz mało czasu?
Proste przepisy na efektowne i orzeźwiające lemoniady