Wodorosty nie są już tylko modną dekoracją, ale również naprawdę dobrą przekąską. Wodorosty cieszyły się popularnością w Azji od wieków, ale obecnie zyskują uznanie jako idealny sposób na kontrolę apetytu i utratę wagi.
Dlaczego pistacje i wodorosty to bardzo dobra przekąska?
Zawierają bowiem dużą ilość białka i błonnika rozpuszczalnego, który powoli się trawi i pomagają kontrolować poziom cukru we krwi i apetyt. Co więcej japońscy chemicy odkryli, że brązowy pigment o nazwie fukoksantyna sprzyja utracie masie ciała. Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Hokkaido w Japonii pokazały, że otyłe szczury straciły 5-10% ich masy ciała, kiedy fukoksantyna została dodana do ich regularnego jedzenia. Fukoksantyna działa stymulująco w produkcji białka, które zwiększa spalanie tłuszczu. Poszukaj wodorostów w gamie żywności etnicznych w sklepach spożywczych, a także w Azji lub w sklepach ze zdrową żywnością. Można ich używać do zup, gulaszu i smażenia. Dobrym pomysłem są również smażone wodorosty. Lubię je również z sezamem i wasabi. Warto pamiętać, że wodorosty są bogate w witaminy i minerały. Dziesięć sztuk ma tylko 30 kalorii.
Pistacje również mogą pomóc w zaspokojeniu uczucia głodu i kontrolowaniu wagi. Orzechy mogą bowiem sprawić, że dłużej będziemy syci, a wstępne badania sugerują, że dostarczane kalorie nie są w pełni wchłaniane przez organizm. Co więcej skorupka pistacji jest zbawienna dla naszej talii. Pistacje w skorupce dostarczają bowiem o 41% mniej kalorii niż łuskane pistacje. Puste skorupki mogą być również pomocną wizualną wskazówką o tym, jak wiele pistacji zostało już zjedzonych, a tym samym potencjalnie zachęcają do mniejszego jedzenia.
Więcej wpisów o zdrowych dietach, przeczytasz w serwisie szol.pl.
Pistacje i wodorosty – podsumowanie wpisu o tych przekąskach
Warto pamiętać, że orzechy są doskonałym dodatkiem do płatków śniadaniowych, jogurtów, a nawet Twojego ulubionego deseru. Jest również dodatkiem do pysznych mieszanek, spróbuj więc zmieszać pistację, żurawinę i nasiona słonecznika.
Warto przeczytać
Korowaj – jak przygotować tradycyjny, ukraiński chlebek?
Przepis na burgery z łososia z salsą mango, marynowaną marchewką i ziołowym majonezem
Jak przygotować przepyszne pałki kurczaka w warzywach?