Oto świetne sposoby na letnie orzeźwiające napoje.
Aksamitny shake z truskawek
Składniki: szklanka truskawek, 2 łyżki cukru, płaska łyżeczka cukru waniliowego, 2 szklanki mleka
Przygotowanie:
1. Truskawki dokładnie opłucz. Jeden lub dwa owoce, najlepiej z liściastymi szypułkami, odłóż do dekoracji.
2. W naczyniu blendera umieść truskawki i oba cukry, zmiksuj na jednolity mus (możesz zacząć od mniejszej ilości cukru i dosłodzić gotowy napój do smaku albo też nie słodzić wcale!).
3. Do blendera wlej 2 szklanki mleka i ponownie zmiksuj.
4. Odstaw na 30 minut do lodówki. Koktajl podawaj z kostkami lodu, ozdobiony ładnymi cząstkami truskawek.
Możesz też przygotować wersję shake’a z lodami: jedną szklankę mleka zastąp ulubionym smakiem, zmiksuj w blenderze i od razu podawaj.
A jeżeli spędzasz wakacje na obozie, zapoznaj się z przepisem na granolę biwakową.
Lemoniada brzoskwiniowa
Składniki: 1 kg brzoskwiń, 4 szklanki wody, cytryna, 3-4 łyżki cukru, kostki lodu, kilka listków świeżej melisy do dekoracji
Przygotowanie:
1. Brzoskwinie umyj, usuń pestki. Dwa owoce odłóż do dekoracji, resztę pokrój w dość drobną kostkę, wrzuć do garnka. Dodaj wodę oraz cukier. Całość gotuj około 10 min, a następnie przecedź.
2. Cytrynę sparz wrzątkiem, wyszoruj i wyciśnij z niej sok.
3. Do przecedzonej lemoniady dodaj sok z cytryny, wymieszaj. Gdy wystygnie, odstaw do lodówki do schłodzenia (napój najlepiej smakuje bardzo zimny).
4. Schłodzoną lemoniadę nalej do szklanek. Dodaj ćwiartki odłożonych brzoskwiń oraz dowolną ilość kostek lodu. Na końcu ozdób szklanki listkami melisy.
Mrożona herbata z miętą
Składniki: 4 torebki czarnej herbaty, 4-5 gałązek świeżej mięty, 4 plastry cytryny lub limonki, miód lub cukier do smaku, litr wrzącej wody, kostki lodu
Przygotowanie:
1. Torebki czarnej herbaty zalej wrzątkiem razem z gałązkami mięty, zaparz. Herbatę wymij po 5 minutach, miętę po ok. 15.
2. Dopraw napój do smaku miodem lub cukrem, odstaw wystygnięcia. Chłodny wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
3. Do czterech szklanek wrzuć po kilka kostek lodu i plasterku cytryny lub limonki. Możesz też udekorować cytryną brzegi szklanek.
4. Wlej herbatę do 3/4 wysokości i uzupełnij chłodną wodą. Udekoruj świeżą miętą i podawaj.
Napój możesz też przygotować z samej zaparzonej mięty. Będzie wtedy mniej pobudzająca, ale za to bardziej orzeźwiająca w smaku.
Napój arbuzowy z nutą limonki
Składniki: pół dojrzałego arbuza, sok świeżo wyciśnięty z limonki, miód lub cukier, listki mięty do dekoracji, kostki lodu, 3 plasterki cytryny
Przygotowanie:
1. Arbuz starannie umyj. Odkrój plaster do dekoracji, podziel na małe trójkąty (wraz ze skórką). Z reszty owocu wydrąż miąższ (np. łyżką), dokładnie usuwając pestki.
2. Miąższ zblenduj. Jeśli chcesz, by napój miał rzadszą konsystencję, dodaj nieco dobrze schłodzonej wody. Dopraw sokiem z limonki. Jeśli chcesz dosłodź miodem lub cukrem.
3. Przelej do szklanek, wrzuć kostki lodu (ilość wg uznania). Udekoruj listkami mięty, kawałkami arbuza, plasterkami cytryny.
Warto przeczytać
Czym są gwiazdki Michelin i kto je przyznaje?
Jak gotować, jeśli masz mało czasu?
Proste przepisy na efektowne i orzeźwiające lemoniady