Przepis na burgery z łososia z salsą mango, marynowaną marchewką i ziołowym majonezem

Zapraszamy do zapoznania się z przepisem na pyszne burgery z łososia z salsą mango, marynowaną marchewką i ziołowym majonezem i przygotowanie takiego zdrowego przysmaku dla swoich najbliższych.

Do przygotowania tego burgera z łososia potrzebne nam będą następujące składniki

  • 300-325 g filetów z łososia,
  • sok i skórka z cytryny,
  • pęczek bazylii,
  • 42 ml oliwy z oliwek,
  • 42 ml sosu sojowego,
  • 5 g świeżego imbiru,
  • 2 średnie ząbki czosnku,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 6 bułek wiejskich lub bułek do burgerów;

Na marynowaną marchewkę jako dodatek do burgerów z łososia

  • 2 średnie marchewki,
  • 100 ml soku z pomarańczy,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki,
  • sól, mielony pieprz czarny;

Na salsę mango do burgera z łososia

  • mango,
  • czerwona cebula,
  • ostra papryczka,
  • limonka,
  • 3 łyżeczki oliwy z oliwek;

Burger z łososia i składniki na majonez ziołowy

  • 100 ml majonezu (na przykład Kielecki),
  • pęczek natki pietruszki,
  • pęczek szczypiorku,
  • sól,
  • mielony pieprz czarny.

Burger z łososia – sposób przygotowania

Na początek odkrójmy skórkę i bardzo drobno go pokrójmy. Dodajmy bułkę tartą, posiekaną bazylię, skórkę i sok z cytryny, sól, mielony pieprz czarny, sos sojowy, starty na tarce imbir oraz czosnek. Całość wyróbmy na jednolitą masę i uformujmy płaskie kotlety o jednakowej wielkości. Kotlety posmarujmy z dwóch stron oliwą i smażmy na grillu 4-6 minut czasu z każdej strony.

Natomiast mango obierzmy i pokrójmy w drobną kosteczkę. Wymieszajmy z posiekaną cebulą i papryczką. Dodajmy resztę składników, doprawmy solą i mielonym pieprzem czarnym i ponownie wymieszajmy. Przygotujmy majonez: zioła posiekajmy i połączmy z majonezem, doprawmy solą i mielonym pieprzem czarnym. Marchewkę obierzmy i pokrójmy na cienkie plasterki, używając obieraczki do warzyw. Wymieszajmy z pozostałymi składnikami. Odstawmy an 15-17 minut czasu. Bułki przekrójmy na pół i grillujmy przez 1 minutę czasu. Dół zrumienionej bułki posmarujmy majonezem, potem połóżmy marchew, kotlet z łososia i salsę mango. Całość przykryjmy drugą połówką grillowanej bułki.

Więcej przepisów na dania, w których możesz wykorzystać pyszne i zdrowe ryby, znajdziesz w serwisie Filet.pl.