Zapraszamy do zapoznania się z przepisem na pyszne burgery z łososia z salsą mango, marynowaną marchewką i ziołowym majonezem i przygotowanie takiego zdrowego przysmaku dla swoich najbliższych.
Do przygotowania tego burgera z łososia potrzebne nam będą następujące składniki
- 300-325 g filetów z łososia,
- sok i skórka z cytryny,
- pęczek bazylii,
- 42 ml oliwy z oliwek,
- 42 ml sosu sojowego,
- 5 g świeżego imbiru,
- 2 średnie ząbki czosnku,
- 2 łyżki bułki tartej,
- 6 bułek wiejskich lub bułek do burgerów;
Na marynowaną marchewkę jako dodatek do burgerów z łososia
- 2 średnie marchewki,
- 100 ml soku z pomarańczy,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki,
- sól, mielony pieprz czarny;
Na salsę mango do burgera z łososia
- mango,
- czerwona cebula,
- ostra papryczka,
- limonka,
- 3 łyżeczki oliwy z oliwek;
Burger z łososia i składniki na majonez ziołowy
- 100 ml majonezu (na przykład Kielecki),
- pęczek natki pietruszki,
- pęczek szczypiorku,
- sól,
- mielony pieprz czarny.
Burger z łososia – sposób przygotowania
Na początek odkrójmy skórkę i bardzo drobno go pokrójmy. Dodajmy bułkę tartą, posiekaną bazylię, skórkę i sok z cytryny, sól, mielony pieprz czarny, sos sojowy, starty na tarce imbir oraz czosnek. Całość wyróbmy na jednolitą masę i uformujmy płaskie kotlety o jednakowej wielkości. Kotlety posmarujmy z dwóch stron oliwą i smażmy na grillu 4-6 minut czasu z każdej strony.
Natomiast mango obierzmy i pokrójmy w drobną kosteczkę. Wymieszajmy z posiekaną cebulą i papryczką. Dodajmy resztę składników, doprawmy solą i mielonym pieprzem czarnym i ponownie wymieszajmy. Przygotujmy majonez: zioła posiekajmy i połączmy z majonezem, doprawmy solą i mielonym pieprzem czarnym. Marchewkę obierzmy i pokrójmy na cienkie plasterki, używając obieraczki do warzyw. Wymieszajmy z pozostałymi składnikami. Odstawmy an 15-17 minut czasu. Bułki przekrójmy na pół i grillujmy przez 1 minutę czasu. Dół zrumienionej bułki posmarujmy majonezem, potem połóżmy marchew, kotlet z łososia i salsę mango. Całość przykryjmy drugą połówką grillowanej bułki.
Więcej przepisów na dania, w których możesz wykorzystać pyszne i zdrowe ryby, znajdziesz w serwisie Filet.pl.
Warto przeczytać
Korowaj – jak przygotować tradycyjny, ukraiński chlebek?
Wodorosty i pistacje – dobry sposób na przekąskę
Jak przygotować przepyszne pałki kurczaka w warzywach?