Dalmacja od kuchni

Dalmacja to kraina, która wyróżnia się w Chorwacji niezwykłą historią, malowniczością i zamiłowaniem do tradycji w kulinariach. Usytuowana nad morzem, z widokiem na przepiękne pasma górskie i pobliskie wyspy, jest idealnym rozwiązaniem dla tych, którzy nie potrafią się zdecydować, czy wolą góry, czy nadmorskie promenady. Kuchnia dalmatyńska słynie ze składników, których w tej części świata nigdy nie brakowało. Wszyscy tu uprawiają winorośl, a dookoła można zaobserwować mnóstwo gajów oliwnych, dlatego potrawy opierają się w dużej mierze na oliwie i winie. Wiele ciekawych przepisów znajdziesz na stronie https://kuchnialidla.pl/.

Dostęp do morza sprawia, że z kart dań w restauracjach można wprost przebierać w najróżniejszych owocach morza, a ciepły klimat stwarza warunki do uprawy przepysznych pomidorów i świeżych ziół. Warto skosztować grillowanej ośmiornicy ze świeżym rozmarynem i domową oliwą albo czarnego ryżu z kalmarami, białym winem i naturalną sepią z ośmiornicy. Makaron z sosem pomidorowym i ziołami, podlany czerwonym winem oraz okraszony czosnkiem i cebulą, to kwintesencja smaku i danie jadane w tych stronach bardzo często. Zupełnie zbędne jest dodawanie mięsa – naturalne składniki, często z ogrodów właścicieli restauracji, wystarczą, by zadowolić najbardziej wymagające podniebienie.