Pyszny, zdrowy, aromatyczny drób

Potrawy mięsne należą do najczęściej zamawianych dań w restauracjach, jak i najczęściej gotowanych w naszych domach. Mięso dodajemy do gulaszu, rosołu, zup, barszczy, pierogów, krokietów, gołąbków, bigosu, itd.
Dzieje się tak bo Polacy uwielbiają jeść mięso i przetwory mięsne, czyli wędliny.

Wielu z pośród nas przekłada mięso czerwona nad mięso np. z kurczaka. I dlatego bardzo często przy użyciu licznie dostępnych przypraw przyrządzamy kurczaka na wiele możliwych sposobów. Dobrze dobrana mieszanka ziół i przypraw sprawia, że dania z kurczaka są pyszne i aromatyczne, że aż ślinka cieknie na ich widok. A przy tym są zdrowsze i bardziej lekkostrawne od tych pochodzących z wieprzowiny i wołowiny.

Mięso kurze gości na polskich stołach od wielu stuleci. Na jego bazie można przygotować wzmacniającą i rozgrzewającą potrawę zwaną rosołem. Lecz mięso pochodzące z drobiu można użyć także np. do sporządzenia przepysznych rolad. Jednym słowem można je przygotowywać na różne sposoby. Do tego frytki są wspaniałym dodatkiem.

Poza walorami smakowymi i zdrowotnymi kurczak jest produktem, z którego łatwo przyrządzić smaczny posiłek. I podać go z dowolnym dodatkiem, np. ryżem, ziemniakami, chlebem, a nawet makaronem. Ponadto do potrawy z kurczaka pasuje każdy rodzaj sałatki. Może to być sałatka przyrządzona na ostro, jak i na słodko lub pół słodko.
Pierś kurczaka jest też wspaniałym dodatkiem do sałatek warzywnych i sałatek z serem.

Już około dwóch wieków kucharze eksperymentują w kuchni wymyślając coraz nowsze potrawy na bazie mięsa drobiowego. Wcześniej było ono najczęściej podawane jako gotowane lub pieczone. Lecz od osiemnastego wieku wraz z nadejściem z Francji nowych prądów kulinarnych powstaje niezliczona ilość nowych dań, z zastosowaniem tego rodzaju mięsa. Kucharze wciąż poszukują nowych inspiracji, jak i przypraw, które pozwoliłyby wydobyć coraz wymyślniejszy smak potraw z kurczaka lub innego hodowlanego ptactwa.