Kurczak to najczęściej wybierane mięso na obiad — wpływa na to łatwość jego przyrządzenia oraz możliwość łączenia go z różnymi składnikami.
Można podać go jako główny posiłek na przykład jako pałki kurczaka w warzywach
To nie tylko sposób na smaczne danie, ale również na dostarczenie organizmowi białka oraz potrzebnych mu witamin i minerałów.
Składniki pałki kurczaka w warzywa
- 6 pałek kurczaka
- 35 dag miąższu dyni bez skóry i pestek
- czerwona cebula
- 15 pomidorków koktajlowych
- spora garść orzechów włoskich
- 3 łyżki oleju lub oliwy
- 2 łyżki octu balsamicznego
- przyprawa do kurczaka
- sól, kolorowy pieprz
- bazylia
- tymianek
- oregano
- ½ pęczka natki pietruszki
Przygotowanie pałek z kurczaka w warzywach
Pałki kurczaka umyć, osuszyć, odciąć widoczny tłuszcz, usunąć resztki piór. Wymieszać po sporej szczypcie przyprawy do kurczaka, bazylii, tymianku i oregano z łyżeczką soli, natrzeć pałki także pod skórką. Przykryć je i odstawić na 30-60 minut, ale nie do lodówki.
Orzechy włoskie grubo posiekać
Natkę przebrać, opłukać, otrzepać, posiekać razem z ogonkami. Dynię pokroić w dużą kostkę. Pomidorki umyć, osuszyć, przekroić na pół. Cebulę obrać, pokroić w dość grube plasterki. Cebulę, pomidorki i cebulę posypać tymiankiem, oprószyć solą i wymieszać. Podudzia ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Posypać je równomiernie mieszanką warzyw i natką, skropić oliwą lub olejem, a także octem balsamicznym.
Naczynie przykryć, wstawić na 50 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Na 20 minut przed końcem odkryć naczynie, równomiernie posypać danie orzechami. Podawać z ryżem na sypko lub z makaronem.
Więcej przepisów na przepyszne i zdrowe potrawy znajdziesz w serwisie https://www.podwieczorek.pl/.
Dobra rada do przygotowywania pałek z kurczakiem
Dynię można zastąpić taką samą ilością batatów. Pieką się tyle samo czasu, a potrwa stanie się dzięki nim bardziej sycąca.
Warto przeczytać
Korowaj – jak przygotować tradycyjny, ukraiński chlebek?
Przepis na burgery z łososia z salsą mango, marynowaną marchewką i ziołowym majonezem
Wodorosty i pistacje – dobry sposób na przekąskę