Frytki zdecydowanie są jednym z największych przysmaków świata. Znane pod każdą szerokością geograficzną i na każdym kontynencie. W Belgii frytki posiadają status potrawy narodowej. Dane wskazują na to, że każdy Belg, czyli mieszkaniec tego kraju, w którym kilka wieków temu zostały one wynalezione spożywa około dziesięciu kilogramów frytek rocznie. Na świecie frytki jedzą wszyscy. Począwszy od młodzieży uczącej się i studiującej, poprzez ludzi biznesu i sztuki, pracowników różnych instytucji i rolników, po emerytów i rencistów. Frytki jedzą ludzie w Europie, Ameryce, Azji i Afryce.
Podawane są one w najlepszych restauracjach na świecie, jak i w małych budkach z fast foodem. Zajadamy się nimi idąc chodnikiem, jak i siedząc przed telewizorem, albo pałaszujemy je w kuchni razem z dodatkami. Mamy okazję jeść je nawet podczas imprez okolicznościowych, np. wesel, gdzie najczęściej serwowane są z rybą i warzywami. Frytki kuszą nas wyglądem i smakiem. A także ceną, gdyż nie jest ona wygórowana wobec czego, każdy może sobie na nie pozwolić. Na dodatek łatwo jest przygotować je także w domu, bo przepis jest prosty. I choć w wielu wypadkach nie powinniśmy ich jeść, to jednak wciąż mamy za mało silnej woli by się im skutecznie opierać, gdy znajdą się w zasięgu naszych oczu.
To ziemniaczane danie zrobiło oszałamiającą karierę na całym świecie. Jednak z jedzeniem ich nie należałoby przesadzać, bo potrawa ta nie należy do zdrowych. Co prawda nie jest trująca, ale jedzona często może doprowadzić do uszczerbku na zdrowiu. Dlaczego ? Bo pod wpływem wysokiej temperatury zachodzi reakcja chemiczna i uwalniany jest akrylamid. Wpływa on źle na nasze zdrowie zwiększając ryzyko zachorowania na nowotwór i miażdżycę.
Warto przeczytać
Czym są gwiazdki Michelin i kto je przyznaje?
Jak gotować, jeśli masz mało czasu?
Proste przepisy na efektowne i orzeźwiające lemoniady