Kiedy wybieramy się do kasyna to po to aby się dobrze bawić i przeżyć być może przygodę swojego życia. Często początkowo krótka zaplanowana wizyta w kasynie się przedłuża, gdyż gra przy stole mocno wciąga i można zatracić przy niej poczucie upływu czasu. Aby wyjść naprzeciw takim sytuacjom przy kasynach w każdym praktycznie kasynie działają bary serwujące napoje a przy wielu także i restauracje i inne punkty gastronomiczne przeznaczone dla stałych i okazjonalnych bywalców kasyna. Lokują się one albo bezpośrednio przy danym kasynie jako jego integralna część, albo też usługi żywieniowe serwuje zewnętrzny podmiot współpracujący z właścicielem kasyna. Jeśli więc chcemy w przerwie między partiami coś zjeść lub wypić nie ma z tym najmniejszego problemu.
Dodatkową możliwość stwarzają często współdziałające z kasynami hotele oddające na potrzeby kasynowych gości swoje jadalnie. Hotel to też doskonała opcja dla tych, którzy rozłożyli swoją wizytę w mieście z kasynem na więcej niż jeden dzień. W takiej sytuacji po emocjonującym wieczorze przy stole do gry możemy pójść zjeść kolację i przenocować w wybranym apartamencie hotelowym a rano od pożywnego śniadania zacząć kolejny dzień emocjonujących rozgrywek.
Aby goście zostali jak najdłużej
Działalność punktów gastronomicznych przy kasynie ma niejeden cel. Jednym jest zaoferowanie gościom kasyna posiłków i zaspokojenie ich potrzeb w tym zakresie. Oczywiście bary i restauracje starają się w ten sposób także wypełnić gościom czas w przerwach pomiędzy grami. W efekcie odwiedzający spędzają w kompleksie kasynowo – hotelowo – barowym więcej czasu zostawiając w kasie tamtejszych punktów usługowych więcej pieniędzy, więc biznes się kręci. Mile spędzony w kasynie i sąsiadującej z nim restauracji czas z pewnością wywoła u klienta pozytywne wspomnienia, a te zachęcą go do kolejnych, mniej lub bardziej regularnych wizyt.
Działalność barów czy restauracji często jest ściśle powiązana z danym kasynem a i same świątynie hazardu niejednokrotnie oferują nowym klientom gratisowe drinki lub posiłki na start u swoich astronomicznych partnerów. Ma to zachęcić gości do pozostania dłużej. Jednak jeśli chcemy zjeść lub wypić kolejny raz wówczas musimy już liczyć się z wydatkiem z własnej kieszeni. Dotyczy to zarówno przykasynowych barów jak i współpracujących z nimi na zasadzie partnerstwa hoteli czy pobliskich restauracji.
Różnorodne, szerokie menu
Bary i restauracje działające przy kasynach mają zazwyczaj szerokie i dosyć zróżnicowane menu obejmujące posiłki, przystawki, desery i napoje z wielu regionów świata. Związane jest to z faktem, że do kasyn cieszących się międzynarodową sławą, renomą i prestiżem przyjeżdżają ludzie ze wszystkich kontynentów i z pewnością będą chcieli albo zjeść coś im znanego z ojczyzny albo skosztować miejscowych specjałów. Bar czy restauracja musi być więc przygotowana na każdą ewentualność.
Bardziej zróżnicowane jest zazwyczaj menu restauracji. To czy właściciele bardziej stawiają na wszechstronną czy lokalną kuchnię zależy tylko i wyłącznie od przyjętej przez nich koncepcji i modelu działalności. Bardziej jednolite są jednak bary serwujące bywalcom kasyna rozmaite drinki i napoje. Tutaj, niezależnie od tego w jakim kraju i na jakim kontynencie odwiedzamy kasyno to „trzon” oferty drinków jest często zbliżony lub wręcz niemal identyczny. Rzecz jasna są lokalne różnice jednak zasadniczą część oferty stanowią znane i lubiane na całym świecie napoje i trunki. A trzeba zaznaczyć, że w takich lokalach nie ma co liczyć na tanie niskogatunkowe drinki serwowane w ogólnodostępnych barach i pubach. W działającym przy kasynie barze jest miejsce tylko na te ze średniej i wysokiej półki, których cena oczywiście jest odpowiednio wysoka.
I tak w „repertuarze” barów przy większości kasyn znajdziemy szampany, wina, rumy, likiery, rozmaite gatunki wódki i wiele innych. Można więc w jednym miejscu skosztować „specjałow” z czterech stron świata.
Rzecz jasna nie wszystkie napoje czy wykwintne dania z racji swojej ceny są dostępne dla każdego odwiedzającego. Część menu barów i restauracji pomyślana jest specjalnie z myślą o gościach z sektora VIP dysponujących grubszym portfelem. Do samych punktów gastronomicznych podobnie jak na sale gier wstęp mają jednak wszyscy, niezależnie od stopnia zamożności, chociaż w przypadku tych drugich część kasyn wyznacza specjalne sekcje do gier dla VIP-ów.
Dostępność szerokiej oferty gastronomicznej, w tym lokalnych dań sprzyja promocji regionu i jego kulinariów. Każde międzynarodowe kasyno to miejsce, gdzie przewijają się tysiące ludzi. Serwowanie posiłków lokalnych stanowiących integralną część całego menu jest więc doskonałą metodą na popularyzowanie rodzimej kuchni wśród przyjezdnych, którzy często wizytę w danym kasynie łączą z innymi aspektami jak zapoznanie się z miejscową kulturą, sztuką ale i także kuchnią. W ten sposób kasyna i działające przy nich lokale gastronomiczne wspólnie, ale na różne sposoby promują region przyciągając zewsząd swoich gości.
Warto przeczytać
Czym są gwiazdki Michelin i kto je przyznaje?
Olej z nasion bawełny – 7 niesamowitych korzyści i zastosowań
Dietetyczne napoje bezalkoholowe: czy naprawdę są dobre dla Twojej diety?